Rijbewijs weer terug van politierechter

Utrecht – De politierechter van de rechtbank Midden-Nederland heeft een cliënte van mr. Van Doleweerd veroordeeld wegens het rijden onder invloed. De vrouw was aangehouden na een aanrijding en bleek fors teveel gedronken te hebben. De aanrijding betrof enkel blikschade, waardoor de vrouw enkel vervolgd werd wegens het rijden onder invloed. Met het door haar geblazen percentage zou zij volgens de uitgangspunten voor dit soort zaken een geldboete van € 1.100,- krijgen. Daarnaast zou zij een rijontzegging krijgen voor de duur van 10 maanden.

De vrouw, die nooit eerder was aangehouden, kon haar rijbewijs niet zo lang missen. Bij pleidooi heeft mr. Van Doleweerd verzocht om directe teruggave van het rijbewijs. De persoonlijke belangen van de cliënte zouden moeten opwegen tegen het maatschappelijk belang van invordering, vooral ook omdat het CBR inmiddels al een medisch onderzoek naar de vrouw verrichtte. Zij zou haar rijbewijs dus pas terugkrijgen, nadat zij medisch geschikt zou zijn om te rijden.

De politierechter volgde het pleidooi van mr. Van Doleweerd, maar legde wel een flinke stok achter de deur op: de rijontzegging werd omgezet in een voorwaardelijke vorm. Zou de vrouw, ondanks haar eigen toezegging en ondanks het onderzoek van het CBR alsnog opnieuw in de fout gaan, is zij haar rijbewijs gelijk voor lange duur kwijt.