5 dingen die je niet moet doen bij een politieverhoor

Een verhoor van een verdachte door de politie speelt de hoofdrol bij een strafzaak. In vrijwel iedere zaak wordt een politieverhoor afgenomen en in het merendeel van de zaken speelt die verklaring een grote rol bij een veroordeling. Hoog tijd dus om eens 5 dingen op te noemen die je in ieder geval niet moet doen bij een politieverhoor.

De top 5 van dingen die je niet moet doen tijdens een politieverhoor, tref je hieronder aan.

5.

MEEWERKEN

Begrijp ons niet verkeerd: het is extreem onverstandig om alleen maar tegen te werken door slaand, schoppend, scheldend en tierend een politieverhoor door te brengen. Als je dat doet, weet je zeker dat je veroordeeld wordt, al is het maar wegens de mishandeling, bedreiging, vernieling of belediging.

Maar meewerken aan een verhoor, dat is dan weer het andere uiterste. Als de politie iets vraagt, dan is het niet onbeleefd om te weigeren. Het is zelfs je goed recht.

  • Dus waarom zou je toestemming geven om je huis te doorzoeken?
  • Of je DNA vrijwillig afstaan?
  • Of je telefoon laten doorzoeken?

Alles wat dan aangetroffen wordt, kan tegen je gebruikt worden, ook al had het niets te maken met de zaak waar je nu van wordt verdacht.

Als de politie iets vraagt, dan is het niet onbeleefd om te weigeren. Het is zelfs je goed recht.

Bovendien: voor de meeste zaken geldt dat de politie toch wel de bevoegdheid heeft om die uit te voeren. Jouw toestemming levert alleen maar op dat je afstand doet van alle rechten die je op dat punt had. Zo hoeft er met toestemming niet eens sprake meer te zijn van een verdenking.

4.

ONDERTEKENEN

Een proces-verbaal van verhoor zonder een handtekening eronder kan door de rechter niet zomaar als bewijs gebruikt worden. Het is alleen jammer dat het dan gaat om de handtekening van de agent. De handtekening van de verdachte onder het verbaal van een politieverhoor is niet vereist.

Hoewel een proces-verbaal van verhoor met een handtekening eronder voor de Officier van Justitie gemakkelijker is, omdat hij kan aantonen dat je dat toch echt gezegd hebt, gebeurt dat eigenlijk net zo makkelijk zonder dat je handtekening eronder staat.

3.

OFF THE RECORD PRATEN

Er bestaat geen off the record bij de politie. Alles wat je zegt, wordt opgeschreven – als het relevant is. Als er iets is wat tegen je gebruikt kan worden, ga er dan maar vanuit dat het ook tegen je gebruikt gaat worden.

Dus als je in de politiebus nog wat zegt – tegen bijvoorbeeld een medeverdachte – dan komt dat keurig in het dossier. En probeer dan maar eens tegen de rechter uit te leggen waarom je tegen een medeverdachte zei: “Niet zeggen dat ik hem geslagen heb!”, terwijl je er niets mee te maken hebt.

Wat in een politiebusje geldt, geldt ook in de cel. Of tijdens andere transporten, tijdens het koffiedrinken etc. – er is geen off the record.

2.

LIEGEN

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel. Een spreekwoord dat door heel veel mensen vergeten wordt zodra ze ergens van verdacht worden.

Het is voor de politie geen enkel probleem om je telefoongeschiedenis te controleren – ook als je die gewist hebt. Of bij je telecomprovider op te vragen met welke nummers je gebeld hebt. Ook van telefoonnummers die pre-paid zijn, omdat je ooit ergens wel een nummer opgegeven hebt als het jouwe.

Het is ook geen enkel probleem te achterhalen bij welke mast je telefoon aangemeld stond. Dat doen ze vaak nadat jij verklaard hebt dat je altijd je telefoon bij je hebt en echt nóóit uitleent. En anders achterhalen ze op basis van je DNA wel dat je bepaalde kleding wel degelijk aan hebt gehad. Of sta je ergens op video.

Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt hem wel.

En als je eenmaal op één leugen betrapt bent, word je niet snel meer nog eens gelooft. Niet door de politie, niet door de Officier van Justitie en al helemaal niet door de rechter. Als je eenmaal betrapt bent op een leugen, dan wordt er simpelweg bijna niet meer naar je verhaal geluisterd en heb je je kans op een veroordeling dramatisch vergroot.

1.

PRATEN ZONDER ADVOCAAT

Ken je van die mensen die al antwoord geven op je vraag, vóórdat je de vraag überhaupt gesteld hebt? Ja? Dan weet je vast ook dat daar zelden een goed antwoord uitkomt: eigenlijk zetten die mensen alleen maar zichzelf voor schut.

Toch is dit precies wat iedereen doet die een verklaring aflegt bij de politie. Je weet in de regel niet waarover je verhoord wordt. Soms dénk je het te weten, maar blijkt het toch iets anders te zijn. En dan blijk je jezelf toch heel hard in de vingers gesneden te hebben.

Zorg dus eerst dat je weet waar het over gaat, voordat je praat. En je weet pas waarover het gaat als jij of je advocaat inzage heeft gekregen in het dossier. Dan weet je namelijk precies wat er aan de hand is. In overleg met je advocaat kun je een goede keuze maken om te praten of niet.

Wil je er zeker van zijn dat je wordt bijgestaan door een goede strafrecht advocaat, neem dan contact op met 3 Advocaten. Bij een aanhouding bezoeken wij je nog vóórdat je wordt verhoord. Zo staat van meet af een strafrechtadvocaat aan je zijde. Neem contact op voor een vrijblijvende kennismaking.

Uitgenodigd voor verhoor?

lees ook:

Direct een vraag stellen?

Vul het formulier hiernaast in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

[recaptcha size:compact]